Fıstık fiyatlarının düşük olması nedeniyle zarar ettiğini belirten çiftçiler fındıkta olduğu gibi fıstık içinde taban fiyat uygulamasının yapılmasını istedi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, piyasa fıstık fiyatlarının beklentinin altında kalması üzerine Şanlıurfa, Gaziantep, Siirt illerindeki Ziraat Odası Başkanlarından bilgi aldı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antep fıstığı üreticilerinin pazarlamada karşılaştığı sıkıntılar ve yüksek üretim maliyetleri başta olmak üzere karşılaştığı sorunlar ve beklentiler hakkında ilgili Bakanlıklara iletilmek üzere ziraat oda başkanlarından bilgi almaya başladı. Bayraktar önceki gün yaptığı basın açıklamasında fıstığa müdahale edilmesi gerektiğini açıkladı. Bayraktar, “Çok sayıda üretici az sayıda alıcının olduğu Antep fıstığında istikrar ancak bir müdahale kurumunun varlığıyla sağlanabilir” dedi.
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu ve Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas, birim alanında fıstığa destek verilmesi gerektiğini ve fındıkta olduğu gibi devletin fıstık alımı ve taban fiyat koyması gerektiğini açıkladı.
Geçen yıla göre düşük satıldı
Boz fıstık fiyatı bu yıl 16 lira ile 18 lira arasında pazarlandı. Geçen yıl 22 liraya satılan fıstığın bu düşük seyretmesi nedeniyle çiftçi mağdur olduğunu her ortamda dile getiriyor. Rekoltenin az olduğu yıllarda yüksek fiyata alıcı bulan fıstık var yılında ise ucuza satılması çiftçinin mağduriyetine neden oluyor.HDP’li vekil mecliste gündeme getirdi
HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, “Fıstık tüccarları, fıstığın fiyatını düşürmek için, fıstığı ucuza almak için organize işler içindedir. Maalesef fıstığın kilosunu 15 liraya toplamaya başlamışlar. Devlet fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat belirlemelidir. Devlet mekanizması Urfa’da Antep’te üretilen fıstığa neden taban fiyat belirlemiyor. 2-3 ay sonra tüccar kendi işbirlikçilerini toplayacak ve fiyatları 2-3 ay sonra 2-3 katına satacak.” dedi.“Alıcılar tekelci yapı oluşturdu”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çok sayıda Antep fıstığı üreticisinin karşısında az sayıda alıcı bulunduğunu ve bu alıcıların da tekelci bir yapı oluşturduklarını bildirdi. Bu tekelci yapının piyasa üzerinde her türlü oyunu oynayarak Antep fıstığı fiyatları üzerinde spekülasyona neden olduklarını belirtti.“Tekelci yapı haksız kazanç sağlıyor”
“Üreticilerimizin bin bir emekle ürettiği Antep fıstığını sezon başında ucuz fiyatla alarak stok yapan bu yapı, ürün arzının bitmesiyle birlikte stok yaptığı Antep fıstığını yüksek fiyatlarla piyasaya sürerek haksız kazanç sağlamaktadır.” diyen Bayraktar, şunları kaydetti, “Bu durum başta tatlı üreticileri olmak üzere, fıstığı ham madde olarak kullanan imalatçıları ve tüketicileri olumsuz etkilemektedir. Devletimiz bu durumu net şekilde görmelidir. Devletimiz üreticilerimizi serbest piyasa adı altında Antep fıstığında tekelleşen alıcılara teslim etmemelidir. Çiftçinin elinden tutmalıdır. Fındıkta olduğu gibi müdahale kurumu piyasayı takip etmeli, gerektiğinde fiyat açıklamalı, piyasayı regüle etmelidir. Ancak bu şekilde piyasa içerisindeki tekelci yaklaşımlar kırılacak, üretici arkasında bir desteğin olduğu bilinci ile daha fazla üretime odaklanacaktır.” dedi.İller arasında Şanlıurfa birinci
2010 yılında dünyada 718 bin ton olan Antep fıstığı üretiminin 2018 yılında yüzde 91,5 oranında artarak 1 milyon 375 bin ton seviyesine yükseldiğini belirten Bayraktar, “Bu üretimin 551 bin tonunu İran, 447 bin tonunu ABD, 240 bin tonunu Türkiye, 74 bin tonunu Çin, 28 bin tonunu Suriye gerçekleştiriyor” diye konuştu.Türkiye’de 38 ilde Antep fıstığı yetiştirildiğini, üretimin büyük bölümünün Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde gerçekleştirildiğini belirten Bayraktar şöyle devam etti:
“Güneydoğu Anadolu bölgemizde bulunan dokuz ilimiz Türkiye Antep fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 92’sini üretmektedir. 2019 yılında Şanlıurfa 31 bin 931 tonluk üretimle ilk sırada yer alırken, bu ilimizi 26 bin 343 tonla Gaziantep, 12 bin 208 tonla Siirt takip etti.” diyerek sözlerine son verdi.
0 Yorumlar