Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi HarranCFD çalışma grubu, referans alınan bir sınıfta koronavirüsün dağılım simülasyonu yaptı. Yapılan similasyonda penceresi açık sınıfta virüs tüm odaya dağıldığı görülüyor.
HarranCFD çalışma grubu bu konu ile ilgili referans alınan bir sınıfta koronavirüsün dağılım simülasyonu yaptı. Simülasyon, Şanlıurfa Ziyaeddin Akbulut Ortaokulu’nun 5C sınıfının birebir ölçüleri çerçevesinde 18 sıra ve bir öğretmen masası baz alınarak gerçekleştirildi.
Mevcut durum kapsamında öğrenciler sıralara çapraz durumda yerleştirilerek iki öğrencinin öksürmesi durumunda sınıfta virüsün olası dağılımının simülasyonu gerçekleştirildi. Simülasyonda sınıf çapraz havalandırmaya maruz bırakıldı.
Ülkemizde CFD simülasyonlar ile ilgili bir istatiksel veri olmamakla birlikte, gerçekleştirilen simülasyon büyüklük ve ayrıntı açısından Türkiye’de en büyük dünyada ise sayılı CFD simülasyonu olabiliyor.
Simülasyon normal standart yüksek düzeyli bir masaüstü bilgisayarla ancak kesintisiz üç ay bir sürede gerçekleştirilebilecekken HarranCFD, Harran HPC alt yapısını kullanarak süper bilgisayarda simülasyonu beş saatte gerçekleştirdi. Simülasyon 16 süper bilgisayarın 320 çekirdeği ile yürütüldü.
Simülasyonun diğer bir özelliği tüm simülasyon süreçleri açık kodlu ücretsiz yazılımlar ile gerçekleştirildi. Sırasıyla katı model ve mesh tasarımı Salome 9.5, simülasyonun yürütülmesi OpenFoam 8 ve sonuçların değerlendirilmesi Paraview 5.8 yazılımları ile gerçekleştirildi.
Yürütülen çalışma sonucunda; Çapraz havalandırmaya maruz sınıfta koronavirüs partikülleri sınıf boyunca dağılmaktadır. Öksürme sonucunda özellikle sıra üzerinde yoğun bir partikül birikimi meydana gelmektedir. Ders esnasında kesinlikle sınıf havalandırmaya maruz bırakılmaması gerektiği vurgulandı. Ayrıca sınav esnasında maske kullanmak hastalığın yayılımı açısından kritik bir öneme sahip olduğu belirtildi.
Mühendislik Fakültesi HarranCFD çalışma grubundan yapılan açıklamada; ‘Hedefimiz; okulların aşamalı olarak açıldığı bu dönemde alınacak tedbirler ile ilgili veliler, öğretmenler ve öğrencilerimizin farkındalığını arttırmaktır. Ayrıca HarranCFD gurubu açık kodlu ücretsiz yazılımları ülkemizde yaygınlaştırmayı kendisine bir hedef olarak seçmiştir. Buna yönelik ülkemiz endüstrisine danışmanlık, proje ortaklığı, eğitim v.b. tüm alanlarda katkı sağlamaya ve yetkinliliğimizi paylaşmaya hazırız. HarranCFD grubu ile ilgili detaylara http://etasarim.harran.edu.tr/harrancfd/ web sayfasından ulaşabilirsiniz’ denildi.
0 Yorumlar