Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas ve ziraat mühendisleri sahaya inerek yağmur sonrası tarlaların son durumu hakkında inceleme yaptı. Yapılacak gübreleme ve sulama ile rekoltenin artırılabileceğini söyledi.
Şanlıurfa genelinde bu yıl yağışların yetersiz düşmesi ve sulamanın geç verilmesi nedeniyle hububat ve şeker pancarı tarlalarında rekolte düşüklüğü bekleniyor. Ancak son günlerde etkili olan yağışlarla birlikte kuruma noktasına gelen hububat tarlaları tekrardan canlanmaya başladı. Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas ve ziraat mühendisleri tarlaları tek tek kontrol ederek rekolteyi artırmanın yolu hakkında çiftçilere bilgi verdi.
“GÜBRELEME VE SULAMAYLA AÇIK KAPANACAKTIR”
Hububat tarlalarını inceleyen Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas, yapılacak iyi bir bakım ve sulama ile rekoltenin düşmeyeceğini vurgulayarak şunları kaydetti, “Ani iklim değişlikleri, yağışların yetersiz olması ve son zamanlarda meydana gelen donlardan dolayı ve elektrik kesintisinden dolayı hububatta gelişme döneminde sulamanın yapılamayışının özellikle buğday arpa ve mercimekte kardeşlenmenin geciktiği rekoltenin düşmemesi için uygun gübrelemelerin yapılması ve sulamayla birlikte açık kapanacaktır”
“KARAGÖZ KURDU İLAÇLAMASI İLE GELECEK YILIN REKOLTESİ ARTABİLİR”
Hububat tarlalarını inceledikten sonra Antep Fıstığı bahçelerine geçen Başkan Almas ve ekibi, fıstık bahçelerinde bu yıl rekoltenin düşük olacağını ve bu yıl yapılacak ilaçlama ve gübreleme ile gelecek yılın rekoltesinde artış yaşanabileceğini belirterek, “Antep fıstığında Karagöz kurdu ilaçlamalarının yapılması gelecek yılki ürüne katkısı olacaktır. Bu yılki karagözleri iyi beslersek gelecek yıl fıstıktaki rekolte artışını sağlayabiliriz” dedi. Çiftçilere uyarılarda da bulunan Almas, tarla içerisinde budanan fıstık parçalarının bırakılmamasını ve tarladan uzak bir yere götürülerek yakılmasını istedi. Budanan dal parçalarının tarlada kalması durumunda göz kurdunun dallardan çıkarak karagöze zarar verebileceğini belirtti.
ŞEKER PANCARINDA FİLİZ KURUMASI GÖRÜLDÜ
Başkan Almas ve ekibi son olarak Bozova bölgesinde 15 bin dönüme yakın ekilen şeker pancarı tarlalarında son durumu inceledi. Tarlalarda yağış yetersizliği nedeniyle filizlerin kuruduğunu söyleyerek, sözlerine şu şekilde son verdi: “Bölgemizde Ekim’i yapılmış olan şeker pancarlarının son dönem gelişmeleri hakkında arazide incelemelerde bulunduk. Son zamanlarda yağışların yetersiz olmasından dolayı pancar çıkışlarının yüzde 10-15 kadar çıkışlarda sorun olduğu ve filizlerin kuruduğu görülmüştür. Pancarın kök bölgesinin iyi bir bakımla geliştirilmesi bu açığı kapatacaktır”
Kaynak: Urfa Değişim Gazetesi / Mehmet Halhalli
0 Yorumlar