Bozova'da Fıstıkta Boş Meyve Oluşumunun nedenini kaymakamlık açıkladı


Bozova'da 2024 yılı üretim sezonunda Antep Fıstığında meydana gelen boş daneli meyve oluşumunun nedeni iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan mevsimsel kaymalar ve hava şartları olarak açıklandı. 

Bozova Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada, fıstık ağaçlarının çiçek açtığı dönemde havanın soğuk gitmesi ve aşırı yağışların olması ağaçların döllenmesini olumsuz etkilediği belirtildi. 

Tozlaşma zamanında yağmurların şiddetli bir şekilde yağması tozlaşma oranını düşürdü ve danelerde boş kalmaya sebebiyet verdi. Ayrıca üreticilerin çiçeklenme döneminde arazilere girmesi ve sürüm yapması da döllenmeyi olumsuz olarak etkilediği belirtildi.

Tüm bu etmenlerin yanında mart ayında havanın soğuk gitmesi ile ağaçlarda çiçeklenme geç olmuştur. Şuanda boş gibi duran danelerin dolu olup olmadığı önümüzdeki 10-15 gün içerisinde belli olacaktır.

Boş daneli meyve oluşumu fıstık üretimini önemli ölçüde etkilemektedir. Kaymakamlık, üreticilere fıstık ağaçlarının çiçeklenme döneminde arazilere girmemeleri ve sürüm yapmamaları konusunda uyarıda bulundu. Kaymakamlık ayrıca, fıstık üretimini artırmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar